Dag 11 – “Under pressure” of voor de fans “Snelkookpan, snelkookpan, …”

Maandag. De derde week start, ik fiets naar school en zie door de ruiten diverse mensen zich aan de ochtendgymnastiek wagen, het enige signaal voor mij nu dat het leven anders is dan anders. Want in week drie, begint de nieuwe normaal, normaal te voelen. Alsof het al maanden zo was. Alsof de huidige situatie niet bizar is, niet uniek.

“Onder druk wordt alles vloeibaar.” “Niet alles, soms wordt iets diamant.” Druk, dat is het sleutelwoord. Het leven staat onder druk, under pressure, en dat zorgt voor abrupte veranderingen. Innovaties. In een snelkookpan worden dingen sneller gaar, wordt de smaak sneller opgenomen.

Onder druk wordt alles vloeibaar, maar hoe zorg je dat het na de druk vloeibaar blijft? Hoe zorg je dat je op de juiste manier met de vloeistof omgaat? Hoe leer je van dit versnelde proces? Hoe zet je de gemaakte stappen om in een duurzame verandering?

Voor mijn school ben ik twee keer per week zo’n twee uur in overleg met onze Corona Werkgroep om de plannen te maken, de lijnen uit te zetten en de acties binnen de koers te houden. Daar richten we ons, nu, dus met name op het juist omgaan met de vloeistof. Hoe werk je op veilige manier met de vloeistof? Hoe hou je de vloeistof onder controle? Ook vandaag was dit de hoofdmoot van ons overleg, wat is onze visie op afstandsleren en hoe passen alle te nemen beslissingen daarbinnen, hoe geeft onze visie leiding aan dit proces, hoe zorgen we dat iedereen (docenten, leerlingen en ouders) aangehaakt blijft en hoe zorgen we dat iedereen er het beste van blijft maken, dat we blijven leren? Welke lijnen moeten we uitzetten, welke initiatieven steunen, welke regels stellen en welke informatie verspreiden? Moeilijke zaken waar de vloeistof ons toe dwingt. We zijn ondergedompeld onder de vloeistof, we staan onder druk, maar gelukkig wisten we iedereen op tijd te leren zwemmen.

Ondertussen ben ik voor mijn werk voor het hoofdkantoor bezig met de vraag, “wat als de druk wegvalt”, hoe zorgen we dat wat vloeibaar is geworden, en zo goed op smaak is, ook vloeibaar blijft als de druk wegvalt. We blijven niet under pressure, we blijven niet in de snelkookpan. Als je het goed aanpakt proef je geen verschil tussen eten uit de snelkookpan en eten dat “gewoon” langzaam gestoofd is. Aan ons de taak de druk om te zetten in een goed recept, en wie weet, ontstaat er onder druk misschien hier en daar nog een diamant.

Snelkookpan, snelkookpan, het onderwijs kan veranderen, maar wat zien we er in september dan nog van? Een kat in het nauw maakt rare sprongen, maar ik ben er van overtuigd dat door deze versnelling er ook goede vernieuwingen ontstaan. Diamanten, misschien nog ruw, maar wel klaar om te polijsten voor het nieuwe schooljaar.

Zomaar een dag uit mijn werk, de vloeistof bedwingen aan de ene kant, elementen van de vloeistof behouden voor de toekomst aan de andere kant. Kan nu al niet wachten wat morgen brengt. Dan is thuis komen met dit op je tafel een geschenk en voel jij je even als de diamant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *