Als docent probeer ik mijn leerlingen altijd zo goed mogelijk te informeren. Bij onderwerpen die ze zelf interessant vinden, zorgen ze zelf wel dat ik die info geef. Want mochten wij docenten het ook maar in ons hoofd halen om ze daar niets over te vertellen…
Zo kwamen een paar weken geleden al vragen over het einde van het schooljaar. Wanneer begint de toetsweek, wanneer begint de vakantie, wanneer moeten we ons rapport ophalen enzovoorts.
Alle vragen gaan over tijd. Want ja, het aftellen is begonnen…
Voor de leerlingen, zeker weten. Voor de docenten soms ook wel. Ikzelf vind dat de vakantie nog wel even mag wachten, dan heb ik namelijk nog iets meer tijd om al mijn (nakijk)werk af te krijgen.
Donderdag of vrijdag hebben ze de laatste toetsen van de toetsweek. "Hebben we dan daarna weer gewoon les?“ vragen leerlingen. Dat overvalt me: nee, natuurlijk heb je dan geen les meer.
Wel of geen vrij?
"Hebben we dan al vakantie?” Nee, het is dan nog geen vakantie, want je moet bepaalde dingen nog regelen op school.
“Dus dan heb ik geen vrij?” De meeste dagen wel, behalve als je boeken moet inleveren, je rapport moet ophalen en sommige kinderen moeten nog extra werk doen omdat er nog zaken ontbreken.
“Dus dan ben ik wel vrij?” Uhh ja, de meeste dagen wel dus. “Nou dan heb ik dus wel gewoon vakantie na de toetsen!”
Vreselijk zwaar werk, dat leraarschap.
Langer vrij dan docenten
“Maar mevrouw, heeft u dan ook al vakantie?” Nee, de docenten moeten nog vergaderen, nakijken, informatie uitwisselen. Wij zijn elke dag gewoon nog op school.
“HAHAHA HAHAHAHAHAHA HAHAHAHAHAHA, dus wij hebben acht weken vakantie en jullie maar zes of zo? GE-WEL-DIG!”
Meer uitleg geven en het ontkennen had geen zin meer, deze leerling heeft gehoord wat hij wilde horen, of dat nou waar was of niet. Hij is blij, want eindelijk moeten wij (de docenten) harder en langer doorwerken dan zij. Althans, door de bril van de leerlingen.
Geen huiswerk
Enkele weken geleden kwam ik er al achter dat scholieren denken dat het leven van een docent over rozen gaat, zoals overigens veel mensen denken (“jullie hebben lekker veel vakantie”).
“Mevrouw, u heeft het maar makkelijk. U geeft de lessen, gaat naar huis en bent klaar. Dan moeten wij nog ons huiswerk maken en leren voor toetsen. U beseft echt niet hoe zwaar dat is”, aldus een meisje.
Op welk moment ik dan haar toetsen nakijk en de lessen voorbereid, dat wist ze dan even niet. Maar dat boeit toch ook niet?
Ervoor betaald
Ik vergeef het de leerlingen, wij weten wel beter en blijven gewoon hard ons best doen om alles op orde te hebben voor jullie. Wij krijgen er toch voor betaald en dat maakt alles anders, toch? Dat bleek laatst maar weer:
“Probeer stil te blijven, zodat je klasgenoten hun toets ook in stilte kunnen afmaken.”
“Weet u wel hoe moeilijk het is om nog tien minuten stil te blijven?”
“Ik ben toch ook al 40 minuten stil?”
“Ja, maar u krijgt er voor betaald!”
Betaald of onbetaald: de schoolvakantie komt er aan, geniet er van. Dan doen wij docenten dat ook (als je het niet erg vindt..)!