Ontmoeting met groep 8

In aantocht van de grote overstap organiseren wij lesjesmiddagen. De grote overstap is de stap die leerlingen maken van groep acht naar de middelbare school. Een spannende tijd waar wij, in samenwerking met de basisscholen uit de regio, de leerlingen zo goed mogelijk op willen voorbereiden.

Om alvast te wennen en een idee te krijgen van de middelbare school hebben een paar groepen acht een middagje les gehad bij ons op school. Kortere lesjes dan gebruikelijk omdat het alleen nog een kijkje in de keuken van de middelbare school is.

Aan mij de eer om te helpen bij één van deze dagen. Ik laat de leerlingen tijdens mijn les zien hoe wij de iPads inzetten in onze dagelijkse lespraktijk.

We starten met een digitale woordwolk. Leerlingen vullen via de iPads die ze op tafel vonden bij binnenkomst een woord in wat ze het leukste lijkt aan de middelbare school. Vervolgens mogen ze inschattingen maken over welk vlees ze in de kuip hebben met mij. Wie zou ik zijn, welk vak zou ik geven, wat zijn mijn hobby’s en misschien durf je zelfs wel mijn leeftijd te raden.

Dit loopt al snel ernstig uit de klauwen nadat ik ze de tip had gegeven dat ze lief moeten gokken over mijn leeftijd en dat ik hint dat het in ieder geval onder de vijftig moet zijn. Dan kan je er natuurlijk op wachten dat er al snel “49” op mijn digitale schoolbord verschijnt.

Allerlei ludieke sporten, hobby’s en andere interesses worden mij toegedicht. Ik bespreek een deel van de resultaten en eentje trekt extra mijn aandacht. “Verkleed zich graag met carnaval.”, ik kan het niet nalaten om te vragen waar dit vandaan kwam. “Toen mijn zus hier haar diplomafeestje had, was ik er ook en zag ik allemaal foto’s van u in gekke kleren. Dus ik dacht dat is vast met carnaval.”. Ik moet hem teleurstellen dat ik niet aan carnaval doe, mij weleens verkleed voor een hockeytoernooi (op de vraag hobby’s ook meteen antwoord gegeven bij deze) en dat dit waarschijnlijk foto’s van de schoolfeesten waren.

We praten wat door over alles wat er anders is aan de middelbare school en voordat we het door hebben is het alweer tijd om na een glaasje limo weer op de fiets naar hun eigen school te gaan. Als ze weg zijn kijk ik nog even naar de woordwolk over wat ze het leukste lijkt aan de middelbare school. Het grootste woord, is het meeste genoemd en dat is in deze wolk het woord “Poep”.

Eén ding weet ik zeker, verlegen en bang zijn ze niet voor de leraren van de “grote school”, zoals wij wel eens denken (vreemde ogen dwingen). Het zal dus wel goed komen met de overstap van deze leerlingen en dat is maar goed ook. Als ondernemende school bieden wij misschien juist wat zij zoeken ?.

Ik wens alle achtstegroepers, die het ontzettend of misschien wel helemaal niet spannend vinden, heel veel succes met de keuze van hun nieuwe school. Bedenk goed, wat goed voelt zal ook wel goed zijn en slechte keuzes bestaan er niet. Op elke school willen ze het beste onderwijs voor jou en op elke school zullen leerlingen komen die bij jou passen.

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *